Zeven Manieren Om Van Iets Groots Iets Kleins Te Maken

Regelmatig kom ik in boeken en bladen het advies tegen om groots te denken. Zonder beperkingen of limieten en ver buiten de comfort zone. Mensen met verheven idealen zijn volgers van dit advies. Ze helpen ons om onze onsterfelijke ziel te vinden, ons ware zelf te aanschouwen of ons opgenomen te weten in het ‘Grote Geheel’. Het klinkt heel wat prozaïscher dan een aardappel koken. Terwijl ik die aardappel echt nodig heb om in leven te blijven.

De vreemde paradox is nu dat iets eenvoudigs op een goede manier maken meer moeite en inspanning kost dan het denken van de meest verheven gedachten. Goede teksten moeten eenvoudig zijn om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Daarom hieronder de zeven technieken die ik gebruik om van iets groots iets kleins te maken.

Doe een eenvoudige activiteit met je volle aandacht. Als ik schrijf, schilder of brooddeeg kneed kan ik onmogelijk iets anders doen.

Luister zorgvuldig en vraag wat je niet snapt. Mijn belangrijkste taak als tekstschrijver is net zolang te luisteren en te vragen tot ik het probleem helemaal begrepen heb.

Ga op zoek naar nieuwe belevingen. De wereld is vol met plaatsen waar ik niet eerder was, mensen die ik niet eerder ontmoette en activiteiten waarvan ik het bestaan niet wist. Op loopafstand.

Doe iets eenvoudigs voor de eerste keer en geniet van je gestuntel. Voor routines hoef ik niet na te denken, iets nieuws doen kost inspanning maar inspireert.

Denk niet in goed of fout maar in ‘anders’. Uitzoeken hoe een ander iets doet is boeiender dan het vooraf te beoordelen.

Geniet van ieder succes, hoe klein het ook lijkt. Een zelf gebakken cake (200 gr. meel, 200 gr. boter, 200 gr. suiker en 200 gr. (4 stuks) eieren, snufje zout, 2 el olijfolie, 60 min, 160C) smaakt lekkerder dan eentje uit de cakefabriek.

Kijk zo nu en dan eens rond alsof je de wereld om je heen voor de eerste keer ziet. Ik loop regelmatig door hetzelfde stukje natuur en beleef uit de eerste hand alle jaargetijden.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.