Waarom We Geen Taal Hebben Maar Taal Zijn

taalTaal is meer dan de kennis van het gebruik van woorden of grammatica. Wij zijn onze taal. Nauwelijks zijn we geboren of we leren van onze ouders de eerste woordjes. De taal die we gebruiken is een levenswerk. Dagelijks lezen we nieuwe woorden en horen we nieuwe uitdrukkingen die we opslaan en daarna zelf ook weer gaan gebruiken.

Dat we met taal kunnen communiceren is eigenlijk heel bijzonder. Zonder er over na te denken formuleren we zinnen, praten we met elkaar, leren we op school en kunnen we ons werk doen.

Naast woorden zijn er ook betekenissen. “Ik hou van jou”, is zo’n zin met een betekenis. We hebben geleerd die betekenissen te begrijpen en toe te passen. Van sommige betekenissen kunnen we de reikwijdte overzien, centimeter, liter of warm. Andere betekenissen zoals lichtsnelheid, radiogolven en MRI-scan gebruiken we maar daarvan kunnen we ons slechts met moeite een voorstelling maken.

Om te kunnen communiceren is taal nodig. Boos kijken is vaak duidelijk, waarom we dat doen vergt taal. Hieruit kunnen we concluderen dat taal in veel gevallen dient ter verduidelijking van een bestaande situatie. Eerst de actie, dan de taal.

Voor een communicatieadviseur zit tekst precies aan de andere kant. Tekst wordt gebruikt om een actie tot stand te brengen. Hier is het ‘eerst de taal, dan de actie’. De gewenste actie bevindt zich ergens in de toekomst. De gebruikte taal, woorden, begrippen en betekenissen brengen ons er heen. Daarom moet er vooraf altijd een doel zijn, een plan om bij dat doel te geraken en middelen om het plan uit te kunnen voeren.

Omdat we onze taal zijn, in taal denken en zelfs in taal dromen is in veel gevallen beeldend taalgebruik een goede oplossing. Een zin als “Denk niet aan een paarse olifant” roept bij veel mensen onmiddellijk het mentale beeld op van van een groot, paars dier met een slurf. Een goed gekozen beeld zegt meer dan de mooiste woorden.

Naast beelden roept taal ook emotie op. De een gaat door het lint van een scheldwoord, voor een ander is een vloek een doodzonde. Toneelspelers roepen emoties op van eenzaamheid, brengen mensen aan het lachen of zetten ze juist aan tot nadenken. Een TV-journaal brengt informatie juist zo objectief mogelijk over, in deze teksten is geen plaats voor gevoel maar gaat het uitsluitend om feiten. Taal leent zich voor veel situaties.

Kwaliteit en zo zuiver mogelijk taalgebruik zorgen er voor dat onze taal, de taal waarmee we communiceren, op een goede manier wordt gebruikt. En dat is dus mijn missie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.