Waarom Eén Idee Genoeg Is Voor Een Goed Verhaal

Het grootste probleem bij het schrijven van een goed verhaal is de beperking. Er is ook altijd zo veel te vertellen. Mensen van het type ‘oom Jan’ zijn daar ware meesters in. ‘Oom Jan’ klampt op verjaardagen de dichtstbijzijnde aanwezige aan om te vertellen over zijn werk als snoepsorteerder. En wat daar allemaal wel niet bij kwam kijken. En hoe geweldig hij alle problemen van die baan onvervaard te lijf ging. Uren kan hij er over vertellen.

‘Oom Jan’ is helaas geen uitzondering. Persberichten, blogs, nieuwsbrieven en veel web content worden door deze denkbeeldige oom geschreven. Wat leidt tot teksten die niemand leest en verhalen waarin niemand geïnteresseerd is. Verhalen die veel te lang zijn om te boeien, te onsamenhangend om begrepen te worden en te weinig gericht zijn op de luisteraar. Wie in de klauwen van ‘oom Jan’ valt wil nog maar één ding; de kortste weg naar de uitgang.

Voor een goed verhaal is een idee genoeg. Maar dan wel een idee waar we iets vanaf weten. En waar we dus iets boeiends over kunnen vertellen. Zo is een kort verhaal over een kogellager beter dan een lang verhaal over een hele fiets. Nu is het onmogelijk om alles te weten. Dus gaan we op zoek naar informatie. We ontdekken dat een kogellager de wrijving bij een draaibeweging vermindert. Met als resultaat dat een fietswiel soepel draait. Fietsen kost weinig inspanning door de kogellagers in de assen van de wielen. Een fiets met betere kogellagers fietst dus fijner. En zo’n fiets wil een klant hebben.

Ieder verhaal begint bij een idee. Daarna volgt het verhaal als vanzelf. Het krijgt een begin, een middenstuk en een einde. Kogellagers? Wauw.

En ‘oom Jan’? Die kun je beter nooit om een verhaal vragen, daar komt geen eind aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.