Vijf Tips Om Klanten Te Werven

klanten Het krijgen en houden van klanten is een belangrijke taak voor iedere ondernemer. Zij zijn het die jouw salaris gaan betalen. Klanten zijn dus belangrijk genoeg om goed over na te denken.

Wie Is Jouw Klant?

En dan niet gelijk zeggen ‘iedereen’ want dat kan niet. Een klant is een specifiek iemand die bereid is om geld neer te tellen voor jouw dienst of product. Niet iedereen die er het geld voor heeft koopt een Rolls Royce. Niet iedereen heeft behoefte aan een personal coach en niet iedereen bezoekt regelmatig een dure kapper. Mensen hebben een oneindige hoeveelheid behoeften, enkele daarvan hebben behoefte aan jouw aanbod.

Wie zijn dat? Of, nog specifieker, wie is dat?

Heeft Jouw Klant Geld?

Ook al zal iemand precies vallen binnen de criteria van ‘jouw klant’, als hij of zij geen geld heeft wordt jouw salaris niet betaald.

Heeft jouw klant geen geld? Dan zul je een andere klant moeten zoeken. Terug dus naar tip één.

Zoek Contact

Het is gelukt.

Jij hebt een helder profiel van jouw potentiële klant die geld heeft. En je hebt een aanbod dat interessant voor die klant kan zijn.

Dat is al een sterke start van je onderneming. Nu is het de kunst om contact te zoeken met die klanten.

Daarvoor zijn verschillende methoden.

‘Schieten met hagel’ is zo’n manier. Een krantenadvertentie bijvoorbeeld. In een landelijk dagblad, 13 weken, 1 plaatsing per week. Dat kost een paar cent maar je bereikt er veel mensen mee. Helaas niet handig als je lokaal of regionaal klanten zoekt, dan is de regionale krant of het huis-aan-huis blad een betere optie.

Ook een website valt onder deze methode, het levert je zelfs wereldwijd publiek op. Maar dan wel als je een mooie, heldere website hebt zonder taalfouten, overzichtelijk ingedeeld en goed bijgehouden. Met de mogelijkheid dat bezoekers zich via de website kunnen abonneren op jouw nieuwsbrief. Die wekelijks verschijnt, vol nieuwtjes en wetenswaardigheden.

Je ziet, ook aan een website zit werk vast. Zoals het maken en bijhouden van die nieuwsbrief.

De abonnees van jouw nieuwsbrief, waarvan je het e-mail adres nu hebt, vormen jouw potentiële klanten. Verwen ze regelmatig met aanbiedingen, met nieuwtjes en wat je meer voor aardigs kunt bedenken.

De beste marketing is nog steeds face-to-face. Gewoon een goed gesprek dus. Ga er op uit.

Waar bevinden jouw klanten zich? Op het sportveld? Bij wedstrijden teckel rennen? In een tuincentrum? Deel brochures uit, stel vragen, geef oplossingen en noteer namen. Kortom, beweeg je. Hoe meer je beweegt, hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans op een contact met een betalende klant die van jouw diensten gebruik wil maken. Ondernemen is geen acht-tot-vijf activiteit. Dat is het privilege van werknemers.

Gebruik Je Klanten

Stel je bestaande klanten vragen. Vraag of ze tevreden zijn en vraag daarna of ze iemand kennen die ook klant wil worden. Gelukt? Dan is dat natuurlijk een mooie fles wijn waard die je persoonlijk brengt. Klanten zijn een goede ingang om te netwerken. En tevreden klanten zijn de beste.

Trek een deel van je werkweek uit om bestaande klanten op te bellen. Met een nieuwtje, een aanbieding of de vraag of ze nog tevreden zijn als je een duurzaam product levert. Relatiebeheer is een vaak onderschatte kant van marketing.

Kennen en gekend worden, het zijn de sleutelwoorden voor een actief netwerk.

Klanten Kosten Tijd

Regelmatig ontmoet ik startende ondernemers die denken dat alles vanzelf gaat.

Dat is dus niet zo.

Klanten werven en houden is een activiteit. Net als communiceren, je boekhouding bijhouden, je voorraad op peil houden en je kennis up to date houden.

Ondernemen is leuk voor mensen die het ook echt leuk vinden, er enthousiast over zijn en er gelukkig van worden als ze scoren.

Een nieuwe klant binnenhalen die er blij van wordt dat jij een probleem voor hem hebt oplost is misschien wel het leukst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.