Soms Is Een Slapeloze Nacht Een Fijn Bezit

“De zeven eigenschappen” van Stephen Covey staat hoog in mijn top tien van favoriete boeken. Zonder een aanhanger te zijn grijp ik toch regelmatig naar dit boek. Zoals nu. De reden; een gesprek vanmiddag over een volledig nieuw project. Iets nieuws beginnen is een creatieve activiteit, er is sprake van een grote mate van onvoorspelbaarheid, van opnieuw beginnen en van doorlopend zoeken naar andere oplossingen. Het is een proces van fouten maken maar ook van genieten van succes. Geen spelletje voor mensen die zich niet senang voelen zonder duidelijke structuur en zekerheden. Dit openstellen voor nieuwe mogelijkheden noemt Covey in zijn boek ‘synergetische communicatie’, een proces waar zowel je rationele hoofd als je emotionele hart bij betrokken zijn. Een zaak dus van verstand en gevoel. Enige avontuurlijkheid is gewenst, openheid is noodzakelijk evenals het geloof in eigen kunnen. Fouten maken mag, faalangst hebben niet. Het nieuwe project wordt gedragen door drie mensen. Heel verschillende mensen, zowel qua leftijd als achtergrond en vakmanschap. Maar alle drie bevlogen en met een missie. Het zijn noodzakelijke ingrediënten om tot synergie te komen. Synergie betekent dat de som van de delen, in dit geval de samenwerking van drie professionals, meer is dan de individuele kwaliteiten. In gemakkelijk Nederlands, ‘Eendracht maakt macht’. Om eendracht te scheppen is onderling vertrouwen nodig, evenals gelijkwaardigheid en geloof in eigen kunnen. Een succesrecept dat je niet op internet kunt bestellen maar dat door goede communicatie in een veilige omgeving spontaan kan ontstaan. Om daar deel van uit te maken geeft mij een fijn gevoel en een heleboel energie. Misschien zelfs wel een slapeloze nacht.

2 Replies to “Soms Is Een Slapeloze Nacht Een Fijn Bezit”

  1. Wat mooi om te lezen Hans. En ook heel herkenbaar. Ik verkeer zelf graag in de veilige haven van structuur en zekerheid, maar als zich dan iets avontuurlijks aandient, waarvan je voelt: hiermee moet ik uit mijn comfort zone maar ik ben toch o zo nieuwsgierig, dan maak je de stap. Soms inclusief slapeloze nacht of nachten. Wel fijn als er fouten gemaakt mogen worden en vooral: dat er lol mag zijn. Ik ben benieuwd Hans! Sterkte en houd ons op de hoogte!

    1. Dank voor je reactie, Ingrid. Fouten mogen maken wordt op sommige Amerikaanse universiteiten al als vak gegeven. Best belangrijk dus. En over dit project zal ik zeker nog eens schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.