Hoeveel Tijd Heb Jij Om Ongestoord Teksten Te Schrijven?

Twee weken er even helemaal uit zijn is welbestede tijd. Beetje shoppen op een grote kerstmarkt in het Ruhrgebied, een goed gesprek voeren over wat ‘begrijpen’ eigenlijk betekent en wandelingen maken in de natuur. Alle tijd hebben is een luxe die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Zo dacht ik, al wandelend, na over de vraag hoe een ondernemer, die 60 uur per week werkt, tijd kan vinden om teksten te schrijven. Niet dus. Stel nu, zo dacht ik verder, dat ik als ondernemer één uur per week zou reserveren voor communicatie. Een uur ver weg van klanten, telefoon en internet. Zou dat voldoende kunnen zijn? En hoe zou ik dat aanpakken?

Het eerste uur zou ik besteden aan de toekomst. Waar wil ik over drie maanden, over een jaar en over drie jaar zijn met mijn onderneming? Wil ik naar een werkweek van 30 uur? Naar meer klanten of juist naar minder? Uit alle onderwerpen zou ik er vervolgens één kiezen.

Het tweede uur ga ik op zoek naar de gereedschappen. Wat heb ik nodig? Wat moet ik kwijt? Storende zaken wegdoen is soms zinvoller dan nieuwe toevoegen. Een paar eenvoudige gereedschappen moet voldoende zijn.

Het stappenplan wordt mijn onderwerp voor het derde uur. Wat moet het eerst gebeuren, wat daarna en wat als laatste? Zo’n stappenplan moet dan niet in steen gebeiteld worden; de werkelijkheid heeft nogal eens de neiging weerbarstig te zijn. Ik zie het als een leidraad.

Wie gaat wat doen?’ is mijn vraag voor het vierde uur. Alles zelf willen doen maakt een werkweek niet kleiner, taken uitbesteden wel. Taken die dan wel helder en duidelijk gecommuniceerd moeten worden. Onduidelijkheid leidt tot chaos, die opruimen is weer veel werk. Veel meer dan vier weken lang een uurtje besteden aan communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.