Fantasie Maakt Ons Denken Flexibel

Aan de rand van het bos waar we veel wandelen, staat een huis. Het is een mooi huis, gebouwd op een open plek, een beetje verscholen onder de bomen. Het heeft een rieten dak en op de bovenverdieping staat een raam een stukje open. We hebben het huis, een aantal jaren geleden, gebouwd zien worden. Toen het helemaal klaar was gebeurde er… niets. En nog steeds staat het huis leeg. Als we langs het huis lopen verzinnen we steeds een nieuwe reden waarom dat huis, daar aan de rand van het bos, leeg staat. Het is vreemd en juist dat dat prikkelt onze fantasie.

Van alles hebben we al verzonnen. Zoals de pied-à-terre voor de maîtresse van een miljonair die tijdens de bouw overleed. Of een plek waar drugs worden opgeslagen. Misschien is het huis wel gebouwd door een Rus die ons land niet meer in mag. Strijden twee, inmiddels gescheiden, echtlieden al die jaren over de vraag wie er mag wonen. Of is de aannemer failliet gegaan en lukte het de curator niet om dit huis te verkopen. Steeds proberen we iets nieuws te verzinnen. Niet dat onze verbeeldingskracht iets verandert aan de situatie. Het huis staat er nog steeds, eenzaam en leeg. Wel genieten we zelf van ons gefantaseer. Tot zover niks nieuws. Totdat ik een onderzoeksverslag las waaruit bleek dat fantaseren heel wat meer is dan een spelletje. Door onze fantasie de vrije loop te laten houden we onze geest gezond. De geest van mensen met veel fantasie is flexibeler.

Verbeeldingskracht schept nieuwe vormen van kijken en denken en verbetert het leervermogen. Het op verschillende manieren bekijken van een zelfde ding of situatie is niet alleen leuk om te doen maar ook erg nuttig voor ons brein. Gelukkig heb je voor fantasie geen leeg huis aan de rand van een bos nodig. Mensen, situaties, kunstwerken, vakantiefoto’s, een rij voor de kassa, de schoenverkoopster of een jarige neef zijn ook prima onderwerpen om je fantasie op los te laten. Fantasie verrijkt je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.