Een Plan Is Zoiets Als Een Goed Voornemen Maar Dan Beter

Een goed voornemen is een gedachte aan het begin van een nieuw jaar. Een gedachte over wat we het komend jaar beter willen doen. Alsof we het tot nu toe allemaal fout deden. Wat natuurlijk niet waar is. Alles ging tot nu toe toch goed? Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk. Alleen niet allemaal tegelijk. Afvallen én sporten én gezond eten én meer bewegen én beter naar de klanten luisteren én meer omzet realiseren én meer aandacht voor de mensen waar we van houden is echt teveel van het goede. Dat gaat dus allemaal nooit lukken. Grote kans zelfs dat er niks gaat lukken. Wat we wel kunnen doen, zo blijkt uit onderzoek, is één klein ding veranderen. Het leuke, – en nuttige- , daarvan is dat kleine veranderingen vaak leiden tot grote gevolgen.

Er is een mooi verhaal uit het ZEN-boeddhisme over een schitterend, kostbaar kastje. De eigenaar mocht het meubelstuk alleen hebben als het op een bepaalde manier in huis werd neergezet. Menig bezitter, geobsedeerd door de pracht van dit meubelstuk, onderschatte het probleem. Als het kastje precies op de juiste plek stond bleken alle andere meubelstukken op een verkeerde plek te staan. Die moesten vervolgens verplaatst worden, wat alleen kon als de kamer werd verbouwd. Waarna de kamer niet meer bij het huis paste zodat ook het huis… Een klein kastje met een kleine instructie zorgt zo voor het verbouwen van een heel huis.

Hetzelfde geldt voor een plan. Een klein plan dat haalbaar is en eenvoudig gedaan kan worden is voldoende voor grote resultaten. Grote plannen daarentegen blijven doorgaans steken in goede voornemens. Ik wens je in dit nieuwe jaar een heel mooi, haalbaar plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.