Waarom Een Goede Tekst Verschil Maakt

Goede tekst verleidt, vermaakt en informeert. Indien gewenst zet het ook nog aan tot actie. Goede teksten vormen een geheel, zijn plezierig om te lezen en maken nieuwsgierig. Pas dan zal de lezer bereid zijn om verder te lezen.

Verleiding zorgt er voor dat de juiste lezers gaan lezen. Als ik lees dat er in het bos achter ons huis weer een Gouden Koraalzwam, een paddenstoel, te zien is laat ik me al snel verleiden tot een boswandeling. Voor mijn vrouw is dat een goed boek terwijl vrienden van ons de helft van het jaar met hun sledehonden in Zweden te vinden zijn. Een tekst die effectief wil zijn moet op het lijf geschreven zijn van de doelgroep. Het is de start van communicatie. Het bezoeken van activiteiten levert vaak zinvolle informatie op. Zoals sportwedstrijden, beurzen, de markt, musea, culturele voorstellingen maar ook een lezing geven of gastlessen verzorgen zijn manieren om ideeën op te doen. Praat met mensen, luister naar de woordkeus van de speaker en stel vragen. Zo weet je steeds beter wat er speelt in de hoofden van jouw doelgroep. En weet je dus beter waarover je moet schrijven.

Een tekst die niet vermaakt is saai, droog en onuitstaanbaar. Neem als voorbeeld de ‘Handelingen van de Tweede Kamer‘. Het zijn woordelijke verslagen van alle vergaderingen waarbij onze volksvertegenwoordigers betrokken zijn. Soms moet ik er informatie weghalen, vermaakt wordt ik er nooit. Goed geschreven teksten boeien. En als ze heel goed zijn van het begin tot het einde. Een tekst die vermaakt resoneert in het hoofd van deze lezer, vindt er herkenning en wordt gretig opgenomen.

Enkele tips om te vermaken zijn:

  • spaarzaam gebruik van humor
  • variatie in zinslengte
  • regelmatig nieuwe alinea’s
  • grappige voorbeelden

Teksten schrijven is een proces van voortschrijdend inzicht, van knippen en plakken, van bedenken en schrappen en uiteindelijk van publiceren. Als je minder geoefend bent is het laten lezen van je teksten aan anderen aan te raden. Komt er een glimlach op hun gezicht dan is je tekst geslaagd.

Het uiteindelijke doel van iedere vorm van communicatie is de lezer, luisteraar of kijker van nieuwe informatie voorzien. Waarom wordt iemand beter van jouw aanbod? Voor informatieve tekst geldt dat het nooit saai mag worden. Zie informatieve tekst als een mooi opgemaakt bord salade; een schijfje ei, plakje tomaat, stukjes sardine, snippers augurk, uitgebakken spekjes, brokjes walnoot en sliertjes wortel. En dat alles op in vinaigrette gedrenkte eikenbladsla.

Een paar regeltjes om bij na te denken als je informatieve tekst schrijft:

  • schrijf actief, geen hulpwerkwoorden, spaarzaam met bijvoeglijke naamwoorden
  • benadruk de voordelen in voorbeelden, “Uw handen…”, “Uw auto…”, Uw cavia’s…”
  • spreek de lezer rechtstreeks aan in de tegenwoordige tijd
  • gebruik zo mogelijk gebruikerservaringen
  • benadruk àlle specifieke kenmerken, milieuvriendelijk, makkelijk, gezellig, en noem praktische toepassingen

Tips Voor Je Website

Hoe vaak er bezoekers op je website komen en welke pagina’s het meest worden gelezen kun je meten met Google Analytics.  Het gebruik van SEO (zoekmachine optimalisatie) helpt je teksten zo te schrijven dat je hoger gaat scoren in zoekmachines. Mijn favoriete SEO is Yoast maar er zijn ook andere. In Word tenslotte kun je op eenvoudige manier synoniemen opvragen zodat de woorden in je teksten gevarieerd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.