Drie Simpele Stappen Om Een Sterk Verhaal Te Maken

Niet alle mensen hebben de gave van het woord. Ontspannen praten tegen een groep van honderd mensen is niet ieders droomwens. Schrijvers van bestsellers zijn zeldzaam. En ook goede communicatie is geen gemeengoed. Mensen die praten of schrijven zonder een duidelijk doel belanden al snel in breedsprakige betogen. Op een verjaardag is zo’n eindeloos verhaal hooguit lastig voor de toehoorders. Maar verder onschadelijk. Als het onderwerp echter belangrijk is en de luisteraar over weinig tijd beschikt kan een lang verhaal tot serieuze problemen leiden. Een sollicitant die niet ophoudt over zichzelf te praten is al snel kansloos. Een zakelijk gesprek in monoloog vorm levert zelden een nieuwe klant op. Een kort verhaal scoort, een zwamverhaal verstoort.

Nu is kort en bondig een verhaal kunnen vertellen geen bij de geboorte meegegeven talent, het is gewoon leerbaar. Een sterk kort verhaal maken is een kwestie van drie simpele stappen. De eerste is het verzamelen van feiten. Feiten zijn woorden en zinnen zonder enige toevoeging. “Dit is een rode roos” is een feit. “Ik hou erg van rode rozen” is geen feit maar een mening. Meningen horen niet thuis in een goed verhaal. Net zo min als stokpaardjes en niet ter zake doende onderwerpen. Goede communicatie is gebaat bij beperking.

Na het verzamelen worden de feiten in een logische volgorde gezet. Vooral bij redes of voordrachten is die volgorde van groot belang. Zonder een logische volgorde worden de toehoorders op het verkeerde been gezet. En dat kan rampzalig uitpakken zoals ik onlangs op een studiemiddag meemaakte. De verbindingswoorden tenslotte maken het verhaal compleet. Ze lijmen de zinnen aan elkaar tot een samenhangend geheel. Een sterk verhaal is compact, gaat ergens over en gaat geruime tijd mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.