Een Goed Plan Is De Moeder Van Succes

verkleind BDSEen waanzinnig plan van koning Ludwig (de Sprookjeskoning) leidde tot de bouw van Schloss Neuschwanstein, een kasteel in Beieren in de omgeving van de plaats Füssen. Het megalomane bouwwerk stond model voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië en trekt als toeristische attractie jaarlijks zo’n 1.300.000 (!) bezoekers.

Hoe gek de mensen in zijn tijd, – 2e helft negentiende eeuw -, dit plan ook vonden, tot op heden werpt het zijn vruchten af.

Niets ontstaat zomaar. Ook effectieve communicatie niet.

Goede tekst is alleen goed als je weet wat je wilt zeggen. Goede communicatie kan alleen werken als je weet tegen wie je het wilt zeggen. Een plan vertelt waarom je dat wilt.

Een Goed Plan Is Een Kostbaar Bezit

Plannen groeien helaas niet aan de bomen. Het maken van een plan vraagt tijd, inspanning en inzet. Maar dan heb je ook wat. Want een goed plan is een bezit.

In de Bommel-saga van Marten Toonder is het Tom Poes die met een list de door Ollie B. Bommel veroorzaakte chaos weer mag opruimen. Het zijn levensechte verhalen, de meeste personages uit de verhalen van Marten Toonder ben ik in de een of andere vorm wel in het wild tegengekomen.

Goede tekst en dus goede communicatie kan niet zonder een plan, een blauwdruk van de gewenste situatie, ergens in de toekomst. De weg erheen is vaak avontuurlijk, vol verrassende wendingen en onverwachte situaties maar dat is niet erg als je het doel maar in het oog houdt.

Hoe beter en hoe helderder jouw plan is, hoe groter de kans van slagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.