De Kracht Van Een Determinatie Matrix

“Gebruik je vaak van die moeilijke begrippen?”

Sorry, maar voor dit typische tekstschrijversgereedschap bestaat tot nu toe geen goed Nederlands.

Determineren leerde ik op de middelbare school. Bloempje plukken. Meenemen. De ‘Heymans’ er bij en stap voor stap de naam van het bloempje ontdekken. Tijdrovend maar reuze effectief.

Een matrix komt uit de wiskunde. Het is een rechthoekig getallenschema. Vergelijk het met een Excel-sheet.

“Maar een tekstschrijver gebruikt taal”.

Taal is de allerlaatste fase van het proces. Voorop staat het weten voor wie je schrijft, waarover je schrijft en hoeveel je kunt schrijven. Zonder dit uitzoekwerk is een tekst niet functioneel. Het is nuttige kennis die aan de basis staat van iedere goede tekst. Zonder kennis is een tekst tamelijk hol en leeg.

In de matrix die ik vanmiddag maakte ging het om het opbouwen van zinvolle communicatie met toekomstige vrijwilligers. De verschillende redenen om vrijwilligerswerk te doen heb ik vervolgens afgezet tegen verschillende persoonlijkheidstypen. Vier ‘cellen’ scoorden hoog. Van deze informatie maak ik vervolgens vier typetjes, bijvoorbeeld Gezellige Gerda. Kenmerken van Gerda zijn niet alleen gezelligheid maar ook werken binnen een groep, hulpvaardig zijn, kunnen luisteren en aandacht geven aan anderen. Haar motivatie is ‘sociaal’. Bij het schrijven van mijn teksten voor dit type vrijwilliger praat ik nu tegen Gerda. Zo weet ik voor wie ik schrijf.

“Tijdrovend”.

Is het. Net zoals het tijdrovend is als architect om een compleet huis te ontwerpen. Of de opleiding van een piloot. We willen allemaal mooi wonen en veilig vliegen. Kwaliteit kost tijd maar levert op. En dat doet een determinatie matrix dus ook. Daarom is het altijd belangrijk van te voren te weten wat de opbrengst van een tekst zou moeten zijn. Pas dan kun je weten of de investering in goede communicatie zinvol is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.