De Grote Speeltuin Die Internet Heet

Ergens in de jaren ’80 kocht ik mijn eerste computer. Net als alle ‘nerds’ in die tijd was dat een Commodore 64. Vierenzestig kilobyte aan geheugen. Maar het was genoeg. We speelden er spelletjes mee die op cassettebandjes stonden en de TV was ons beeldscherm. Wat later schreven we onze eigen programma’s maar de liefde voor het gamen bleef. Tot op de dag van vandaag.

Enige tijd geleden werd ik gevraagd om de teksten op een website te pimpen. Het moest allemaal wat vriendelijker, speelser worden. In de voorbereiding op het gesprek had ik de site uiteraard al bekeken en afgedaan als ‘mooi maar nutteloos’. De opdracht werd niks want: “ Zo’n dure website kunnen we toch niet wegdoen omdat jij van die wilde ideeën hebt?” Ik had er alle begrip voor. Maar ik snap er eerlijk gezegd geen barst van. Net als in de tijd van de C64 is een computer niet veel meer dan een machine waarmee je leuke dingen kunt maken. Voor jezelf en voor anderen. En waar een website weinig meer is dan het resultaat van wat knutselen met programma’s. Waarvan de meeste tegenwoordig al prima voorgekookt zijn. En nog gratis zijn ook. Dus vroeg ik me af wat er nou echt nodig is voor een functionele website.

Om te beginnen het weten wat en wie je wilt bereiken. Een website is geen toverstaf maar een gereedschap, net zoiets als een hamer waarmee je spijkers in hout kunt slaan. Bepaal vervolgens welk soort gereedschap je nodig hebt en hoe dat er uit moet zien. Het je genoeg aan een gratis blog? Moet je uiteindelijk een grote website hebben die je moet hosten? Hoe dan ook, hou het simpel. Uiteindelijk heb je geen limousine nodig om bij de supermarkt op de hoek een kilo suiker te kopen. En, misschien wel het belangrijkste, niets is voor altijd en een website al helemaal niet. Ga er eens mee spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.