Hebben En Houden Is Een Droom

Het mooie van een droom is dat je uiteindelijk wakker wordt.

Helaas duren dagdromen veel langer. De mooiste dagdroom is die waarin alles altijd hetzelfde zal zijn. Het zijn dromen waaruit het ontwaken vaak heel wat heftiger is dan de droom in onze slaap.

Leven is verandering. Het leven en werken is deze tijden verandert zelfs heftig. Niemand had in 1993, het jaar waarin internet officieel van start ging, kunnen voorzien wat dat ons zou brengen.

We Zijn Nog Steeds Jagers En Verzamelaars

In onze moderne maatschappij valt er onvoorstelbaar veel te kiezen. En kiezen is moeilijk. Dat komt omdat we diep van binnen nog steeds de genen hebben van de jagers en verzamelaars die we waren in de prehistorie. Verzamelen was nodig om te overleven en alles uit de natuur had waarde.

In onze moderne tijd is er van alles genoeg, meer dan genoeg zelfs. En juist die veelheid waaruit we kunnen kiezen is het probleem dat we omschrijven met een woord dat mijn grootouders nooit zouden begrijpen, keuzestress.

Kiezen betekent het ene wel doen en het andere niet. En juist dat ‘niet’ is een probleem, onze verliesaversie, de angst om verlies te lijden is vaak sterker dan de rationele overweging afscheid van een niet langer noodzakelijk bezit te nemen.

Hoe kiezen werkt is te zien aan de illustratie hier boven. De één ziet gelijk de jonge vrouw, de ander de oude vrouw met grote haakneus. Het is onmogelijk om beide tegelijkertijd te zien. Een keuze maken is de enige optie.

Kiezen Is Een Kwestie Van Vertrouwen

Voor menig schrijver, en dus ook voor mij, is niets mooier dan het construeren van een mooie zin, een spannend plot of een krachtige dialoog. Ik heb er door de jaren heen heel wat geschreven en ze bijna allemaal opgeborgen in het mapje ‘plannetjes’. Mooi schrijven is een kunst waar ik heel blij van kan worden maar die helaas zelden functioneel is. Deze ‘Darlings’ zoals ze worden genoemd horen niet thuis in een functionele tekst.

Kill Your Darlings‘ is een zin die iedere schrijver heeft geleerd. Om dit te kunnen zijn twee eigenschappen nodig

  • het geloof dat je op elke moment weer een mooie zin kunt maken. Je moet dus vertrouwen hebben in jezelf en in je organisatie
  • de wetenschap dat nieuwe ideeën alleen kunnen ontstaan in een sfeer gevuld met ruimte en rust

Communiceren is een creatieve activiteit die begint als al het overbodige is verdwenen. De volgende drie vragen helpen bij de selectie,

  • welke drie zaken zijn voor je organisatie echt belangrijk?
  • waar en hoe wordt in de organisatie het meeste rendement behaald?
  • welke drie medewerkers zijn onmogelijk te missen? waarom?

Kiezen betekent ‘het belangrijkste eerst’. Niet schrikken als blijkt dat je zelf veel minder belangrijk bent dan je dacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.