Communiceren Is Vooruitzien

Ik ben geen helderziende en de toekomst voorspellen kan ik ook niet. Wat ik wel kan is plannen maken. Plannen voor het komende jaar die min of meer logisch voortvloeien uit de activiteiten in het afgelopen jaar.

Adviseren. Sinds het voorjaar adviseer ik een maatschappelijke organisatie die zich bezig houdt met het bemiddelen van vrijwilligers. Voor mij een hele nieuwe wereld waar veel te ontdekken is. Zo sprak ik met vrijwilligers die heel wat meer in hun mars hebben dan menig goedbetaalde manager. Een stemmetje van binnen zegt me dat dit eigenlijk niet kan. Op de vraag of het dan anders zou moeten, en zo ja hoe dan, hoop ik komend jaar een stukje antwoord te vinden. Zeker is dat ik regelmatig een column zal schrijven over dit onderwerp.

Beginners. Twintig jaar lang heb ik economieles gegeven in het voortgezet en middelbaar onderwijs. Zelfstandig ondernemen was een van mijn stokpaardjes. Ook nu nog heb ik regelmatig gesprekken met startende ondernemers. Veel van hen zijn idealisten die het in deze tijd bepaald niet eenvoudig hebben. Toch zullen zij ook brood op de plank moeten hebben. Meer nog dan tot nu toe zal ik over onderwerpen schrijven waar ze iets aan kunnen hebben.

Cursus. De poging die ik dit jaar ondernam om een cursus praktische communicatie te starten strandde. Helaas. Veel vragen die ik krijg gaan over taal, tekst en communicatie. Dus die cursus komt er, hopelijk, dit voorjaar. Mocht je een idee hebben over de inhoud dan is een mailtje of een commentaar onder dit blog welkom. Hoe beter ik kan aansluiten op de vraag, hoe zinvoller de cursus wordt.

Maar nu ga ik eerst twee weken met vakantie. De eerstvolgende column verschijnt maandag 4 januari 2016. Ik wens al mijn lezers een fijn Kerstfeest en een goede jaarwisseling toe.

 

Tot 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.