Beeldspraak Werkt Alleen Als De Beelden Kloppen

Als consument raak je door de bomen het bos kwijt omdat er regelmatig nieuwe producten de markt bestormen.” Ik las deze zin in een nieuwsbrief van een patiëntenvereniging. Drie metaforen in een zin van achttien woorden. Beetje veel van het goede. Typisch zo’n zin van iemand die ergens de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Natuurlijk is er met zo’n zin nog geen man overboord. De complete tekst was louter informatief en bestemd voor een beperkte doelgroep. Mensen die ‘van de hoed en de rand’ weten. Maar wat als niet ingewijde buitenstaanders deze tekst onder ogen krijgen? Grote kans dat ze hun neus optrekken voor dit proza en overgaan tot de orde van de dag. Of boos in de pen klimmen en de auteur in scherpe bewoordingen deelgenoot maken van hun misnoegen. Het is ‘Door de bomen het bos niet meer zien’ zullen ze schrijven. En ‘een bos kwijt raken’? ‘De weg kwijtraken’ kan maar een heel bos? Ik zou zelf behoorlijk op mijn neus kijken als het bos waarin ik dagelijks wandel opeens verdwenen is. Ruim tachtig hectare schitterende natuur ineens foetsie. Ik moet er niet aan denken.

Schrijven in beeldspraak betekent dat woorden een andere betekenis krijgen dan de gebruikelijke. Zo zou de auteur van bovenstaande zin ‘rood van schaamte’ kunnen worden omdat de tekst niet goed is nagelezen. Of zich ‘een ezel’ voelen door ‘producten de markt te laten bestormen‘. Koopjesjagers bestormen soms winkels tijdens buitengewone aanbiedingen maar die aanbiedingen zelf hangen gewoon rustig aan het rek. Ook als ze nieuw zijn.

Beeldspraak is een mooie stijlfiguur maar dan wel als die zorgvuldig gebruikt wordt. Foute beeldspraak wekt de lachlust op en wordt niet serieus genomen. Ook een overdaad aan beeldspraak, zoals in deze column, is niet echt bevorderlijk voor de leesbaarheid. Spaarzaam mee omgaan dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.